05 December 2006

Daca n-ai bun gust, nu e bai. Cumpara-l!!!

Am un ochi foarte critic in ceea ce priveste decoratiunile / designul interior si arhitectura in general. Mi se pare ca in anumite case nu se potrivesc anumite mobile si anumite culori, etc etc. Nu stiu cat de talentat sunt sau daca sunt vreun pic talentat sau nu, dar oricum ma gandesc ca daca as fi in postura de a amenaja un loc as apela la un specialist care sa ma ajute.

Sambata inainte sa plecam in club am fost la Cafe IKI (pe Mendeleev, fata in fata cu fostul minister al metalurgiei de pe vremea lui Ceau... acum nu stiu ce e acolo). Loc dragut, decorat altfel decat cafenelele obisnuite cu canapele bordeax sau maro pereti crem sau maro, niste spoturi incastrate, si 3 plasme (u get the picture). Locul este decorat astfel incat sa te duca cu gandul la Asia (Japonia, China - nu stiu exact sa deosebesc). Mobilier, lampadare, podea, pereti, culori, plante, etc. Foarte frumos si mai ales deosebit. Locul avea o personalitate si totul se lega. Muzica nu se prea potrivea, dar aste e. Locul era frumos mai putzin ca s-au apucat sa puna niste decoratiuni de craciun care in acest context se potriveau ca nuca in peret. Nuca in perete e putzin spus. Ce sa mai zice ca Asiaticii nu au Craciun, din cate stiu eu:P.

Nu intzeleg. Daca ai un stil al casei/localului/whateverului de ce trebuie sa ii copiezi pe altii.
De ce trebuie sa spargi peretele dintre bucatarie si sufragerie. De ce sa iti faci o vila de 800Mp si sa iti faci o bucatarie deschisa. De ce in aceeasi camera multifunctionala pui o bucatarie Franke de 20.000E dar sa se vada (ca de aia ai dat pe ea atataia bani) si mai pui si niste canapele de piele de Cordoba. De ce balustradele sunt din inox din ala ca la piscina. De ce toate ferestrele au jaluzele verticale (daca nu sunt jaluzele verticale sunt sigur perdele din Organza - alte materiale nu mai sunt?). De ce nu mai folosim parchetul natural si folosim numai stratificat sau laminat. De ce nu punem ceva pe pereti si ii lasam asa... "dezbracati" - cum ar zice bunica-mea. Pentru ca vrem sa copiem ce am vazut la altii.

Cand eram mai mic imi cumparam 2 reviste. AutoMotoSport si Casa Lux. Acum am incetat sa le mai cumpar. Nu pentru ca le pot avea si online. Ci pentru ca m-am plictisit de lipsa de bun gust pe care o promoveaza ele. Din casa lux tin minte ca am vazut timp de vreun an doar doua case prezentate care pur si simplu mi s-a parut ca aveau un stil si o personalitate. Una era casa de pe str. Paris intersectie cu Atena la iesirea in piata Dorobanti (una din cele mai frumoase case art nouveau din Bucuresti, dupa parerea mea) si una era o casa de la Snagov foarte modernista in care proprietarii i-au permis sa arhitectului sa faca tot de la schita pana la alegerea covoarelor si desenarea mobilierului care sa se potriveasca cu casa. In rest numai aberatii. Aceleasi case/apartamente, aceeasi mobila, acelasi covoare, aceeasi gresie si faianta peste tot (8sesie nationala asta cu placarea suprafetzelor cu material ceramic).

Nu intzeleg. De ce nu s-or uita oamenii astia cu bani care pot sa isi construiasca cele mai frumoase resedinte la alte reviste gen AD Digest, Elle Decoration sau nu stiu... sunt zeci de reviste de decoratiuni si arhitectura in care pot sa vada ce inseamna gust si stil. N-ai gust, nu e o problema, pot sa platesti pe cineva sa te invete sau sa faca pentru tine.

6 comments:

Anonymous said...

Fiindca marea majoritate a oamenilor cu bani de la noi, sunt nsite tzarani. Crezi ca bunul gust apare peste noapte odata cu banii?

Alexandru said...

Da corect, dar asta ma mahneste.

Anonymous said...

Right Nick!:)

Daca nu ai bun gust...hmmm, e discutabil...Pentru tine bun gust inseamna ceva, pentru majoritatea tzaranilor inseamna cu totul altceva. Si, stii vorba aia "majoritatea decide"...

Alexandru said...

Da si atunci intzelegi de ce sunt revoltat pe reviste de genul "Casa Lux" care promoveaza nonvalorile.

Anonymous said...

Cine ma cunoaste stie ca eu zic despre mine ca nu am cine stie ce bun gust.
Dar in ultimul timp mi-am dat seama ca bunul gust asta este setat de tot felul de canoane, tipare, standarde stabilite de diversi guru ai modei/stilului sau de diverse perioade de timp pe care le traversam.
Eram la cumparaturi cu o prietena. Nu aveam bani prea multi, dar ne jucam de-a "ce ne-am cumpara daca am avea". Ea isi alegea numai haine clasice, negre, elegante, eu numai sclipici si culori care mai de care mai tipatoare, paiete, carouri, strassuri, etc. Era prima data cand imi declaram public lipsa de gust in materie de haine. Am costatat cu surprindere ca, in ciuda strambaturilor ei (strambaturi pe care de altfel le cunosc f. bine, intrucat mai toti prietenii mei "cu gust" mi le-au administrat), eu tot mi-as fi luat hainele alea. Mi se pareau vesele, chiar elegante unele. Eu as fi stiut sa le port. Pentru ca nu sunt o cine stie ce eleganta, ci sunt o vesela si o stridenta (NU peioratively speaking).
Asa ca... de ce e vina mea ca trendurile sunt setate de revistele si marii creatori de moda? Ei au gustul lor. Eu il am pe al meu. Si e buuunn si colorat! :P

Alexandru said...

Dear,

Tu ai un stil care e al tau si e f OK. Daca adaptezi tendintele din moda la stilul tau personal e f ok. Asta e si ideea sa ai un stil care sa personalizeze tendintzele.

Doamnele "Casa Lux" nu au asa ceva. Cum zice Nick, au doar bani si tendintza de a copia de la alte "Doamna Casa Lux".

Doamna Casa Lux = un premiu pe care revista il da matroanei cu casa cea mai frumoasa, la care cotzoharlele se inscriu cu aceeasi viteza si cu care se inscria lumea la SAFI sau CARITAS